Istnieje Wiele wskazówek jak stracić na wadze czy metod dotyczących odchudzania, ale liczba osób z nadwagą nie wydaje się zmniejszać. Może porad dotyczących utraty wagi jest zbyt wiele i nie wiemy na czym się skupić?
Zapomnij na chwilę o wielu poradach dotyczących utraty wagi, z którymi się zetknąłeś. Trzymaj się tylko tych 2 wskazówek a na pewno uda Ci się schudnąć przy niewielkim wysiłku.
Jak stracić na wadze ? Więcej błonnika w diecie
Najprostszym sposobem nieświadomego przybrania na wadze jest jedzenie. Posiłki o wysokiej zawartości cukru, nadmiernie przetworzone, rafinowane, fast-foody i inne niezdrowe produkty. Jeżeli nie czujesz, że Twój głód jest zaspokojony jesz więcej i więcej, a to zawsze prowadzi do nadmiernego spożycia kalorii.
Posiłek bogaty w błonnik może z łatwością sprawić, że poczujesz się pełny, więc przestaniesz jeść w połowie posiłków. Błonnik pomaga również opóźnić opróżnianie żołądka, przedłużając uczucie sytości. W rezultacie im mniej jesz, tym mniej kalorii spożyjesz.
Prawdopodobnie znałeś już te dwie funkcje błonnika pokarmowego, ale błonnik pokarmowy spełnia jeszcze jedną ważną funkcję, która na pewno Cię zainteresuje.
Chociaż błonnik pokarmowy nie trawi się w żołądku, dostarcza pokarmu dla naszych przyjaznych bakterii jelitowych. Kiedy te mikroby zjadaj niestrawione włókna z warzyw, owoców lub pełnoziarnistych ziaren, włókna te fermentują. Fermentacja uwalnia kolejne składniki odżywcze, takie jak witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe (krótko-łańcuchowe), które pomagają wzmocnić organizm. Krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA), które nie są łatwe do uzyskania z pożywienia, mogą przyczynić się do zwiększenia metabolizmu.
Zwiększenie metabolizmu pobudzi przemianę tkanki tłuszczowej białej na brązową. Biały tłuszcz gromadzi się, podczas gdy brązowy spala. Z tego powodu zwiększenie metabolizmu spowoduje spalanie tkanki tłuszczowej.
Właśnie dlatego wegetarianom i weganom, którzy codziennie spożywają warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste, trudno jest przybrać na wadze. Te produkty są bardzo bogate w błonnik.
Olej kokosowy czyli zdrowe kwasy tłuszczowe
Wszyscy mówią o jedzeniu oleju kokosowego na odchudzanie. Ale w jaki sposób olej kokosowy rzeczywiście pomaga w odchudzaniu?
Zawartość około 60% MCFA (średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych) powoduje, że olej kokosowy jest skuteczny przy utracie wagi. MCFA funkcjonują właściwie tak samo jak SCFA – pomagają zwiększyć metabolizm.
Oprócz zmniejszenia spożycia żywności śmieciowej i zwiększenia ilości pokarmów bogatych w błonnik, dodaj do swojej diety olej kokosowy. Możesz smarować nim pieczywo, dodawać go do potraw, koktajli, owsianek, musli itp.