Mamy dla Ciebie Rabat 5%

Szybka wysyłka w 24 godziny

Darmowa dostawa od 199zł

Koszyk  

Brak produktów

0,00 zł Razem:
0,00 zł

199,00 zł Do darmowej dostawy brakuje:

Przejdź do kasy

X
Adres e-mail

Hasło


  • 11 powodów, aby włączyć nasiona Chia do swojej diety

    11 powodów, aby włączyć nasiona Chia do swojej diety

    Nasiona chia, czyli szałwia hiszpańska była znana i uprawiana już w czasach prekolumbijskich. Jest bardzo ceniona ze względu na swoje nasiona, które wykorzystuję się do przygotowywania odżywczych napojów i żywności.

    Ze względu na pokaźną zawartość substancji odżywczych, które mają istotne korzyści dla ciała i mózgu te niepozorne nasiona są zaliczane do tzw. "superfoods" czyli najzdrowszej żywności na świecie.


    1. Dostarczają ogromną ilość składników odżywczych

    Nasiona Chia stanowią bogate źródło kwasów tłuszczowych Omega-3 oraz Omega-6, a także imponującą ilość przeciwutleniaczy. Chia jest również źródłem witaminy E, B1, B3, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, błonnika i łatwo przyswajalnego białka.

    1 porcja (28 g) nasion chia zawiera:

    • Energia : 137 kcl
    • Błonnik: 11 g - 42% RDA
    • Białko: 4,4 g - 9% RDA
    • Tłuszcz: 9 g (z czego 5g to Omega-3)
    • Wapń: 18% RDA
    • Fosfor: 27% RDA
    • Mangan: 30% RDA
    • Magnez: 30% RDA


    2. Są źródłem przeciwutleniaczy

    Przeciwutleniacze chronią wrażliwe tłuszczu w nasionach przed jełczeniem. Co najważniejsze, antyoksydanty są skuteczne w walce z wolnymi rodnikami, które uszkadzają nasze komórki. Przeciwutleniacze przyspieszają systemy naprawcze w skórze i zapobiegają dalszym szkodom, a co za tym idzie zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry.

    3. Zawierają bardzo dużo błonnika

    Prawie wszystkie węglowodany w nasionach chia to błonnik, który nie jest trawiony przez organizm. Nie podnosi poziomu cukru we krwi, nie wymaga insuliny, a zatem nie powinno się go liczyć jako węglowodany. Prawdziwa zawartość węglowodanów to tylko 1 gram na porcję 28g.

    Nasiona chia mogą wchłonąć 10-12 razy więcej wody niż same ważą, dzięki temu tworzą żelowaty roztwór i wypełniają żołądek. Zwiększają uczucie sytości, pokarm jest woniej wchłaniany i spożywamy mniej kalorii.


    3. Są źródłem wysokiej jakości białka

    Nasiona Chia to także doskonałe źródło białka, które zawiera komplet niezbędnych aminokwasów. Wysokie spożycie białka zmniejsza apetyt i obsesyjne myśli o jedzeniu. Nasiona chia są szczególnie polecane osobą, które spożywają mało produktów pochodzenia zwierzęcego lub nie spożywają ich w ogóle np. wegetarianie i weganie.

    4. Pomocne przy odchudzaniu

    Wielu ekspertów w dziedzinie zdrowia uważa, że nasiona chia mogą pomóc w utracie wagi. Są bogate w białko i błonnik, które wspomagają odchudzanie.

    Błonnik pochłania duże ilości wody i rozszerza się w żołądku, co daje uczucie wypełnienia, a pokarm jest wolniej trawiony i wchłaniany. Natomiast białko rzyczynia się do zmniejszenia apetytu i przyjmowania mniejszej ilości pokarmu.

    W połączeniu z dietą opartą na świeżym, nieprzetworzonym jedzeniu i zdrowym stylem życia, nasiona chia z całą pewnością pomogą w utracie wagi.

    5. Są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3

    Nasiona Chia stanowią bogate źródło kwasów tłuszczowych Omega-3 oraz Omega-6, które występują tu w optymalnej równowadze. Tłuszcze te są ważne dla zdrowia mózgu, a także niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka w czasie ciąży.

    6. Walka z cukrzyca

    Niski indeks glikemiczny sprawia, że nasiona są idealne dla diabetyków. Spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi.

    7. Poprawy zdrowia serca

    Nasiona chia obniżają ciśnienia krwi, a także zwiększają poziom dobrego cholesterolu podczas obniżenia cholesterolu całkowitego, LDL i triglicerydów.

    8. Mocniejsze zęby i kości

    Nasiona chia zawierają wysoką zawartość wapnia, fosforu i magnezu które pomagają w utrzymaniu zdrowych kości i zębów i zapobiegają osteoporozie.

    9. Zastrzyk energii

    Spożywanie nasion chia zwiększa wydajność ćwiczeń podczas treningu. Dodając porcję nasion chia do codziennego posiłku polepszysz swój metabolizm i szybciej spalisz tłuszcz z brzucha.

    10. Walka z rakiem piersi i szyjki macicy

    Nasiona Chia są bogate w kwas alfa liponowy czyli w skrócie ALA, który może mieć wpływ na hamowanie wzrostu komórek nowotworowych w obu piersiach i szyjce macicy.

    11. Łatwo je włączyć do diety

    Nasiona są bez smaku, więc nie będą miały wpływu na smaku żywności, do której je dodasz. Nasiona można spożywać w całości, zmielone na proszek lub w formie puddingu (po kilkugodzinnym namoczeniu w wodzie, mleku, napojach roślinnych w proporcji: 1 łyżka nasion na 4 6 łyżeczek płynu). Można je stosować jako dodatek do pieczywa i ciast, zup, warzyw, sałatek, owsianki, musli, jogurtu czy koktajlu owocowego.

    O autorze

    Marika Skwierczyńska
    Jest absolwentką Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Właścicielka sklepu ze zdrową żywnością i naturalnymi kosmetykami, autorka tekstów o tematyce zdrowotno-urodowej. Miłośniczka dobrej książki, gier planszowych i fotografii artystycznej.

    Komentarze 0 komentarze

    Napisz komentarz...

    Komentarz
    Podpis (wymagany)
    E-mail (wymagany, ale Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany)