Mamy dla Ciebie Rabat 5%

Szybka wysyłka w 24 godziny

Darmowa dostawa od 199zł

Koszyk  

Brak produktów

0,00 zł Razem:
0,00 zł

199,00 zł Do darmowej dostawy brakuje:

Przejdź do kasy

X
Adres e-mail

Hasło


  • Szybkie bułki pszenne na sodzie - bez drożdży i wyrabiania

    Szybkie bułki pszenne na sodzie - bez drożdży i wyrabiania

    Pyszne, szybkie bułeczki bez drożdży, wyrabiania i wyrastania.

    Idealne dla leniuchów i jako opcja ratunkowa gdy zabraknie nam w domu pieczywa. Podstawą bułek jest maślanka/kefir i soda. Ich przygotowanie zajmie Wam nie spełna 5 minut, a po 20-30 minutach w piekarniku macie chrupiące swieże bułki :)

    Poniższy przepis to wersja podstawowa. Można bułki posypać ziarnami, albo dodać ziół, a 1/3 mąki pszennej zamienić na mąkę pełnoziarnistą. Bułki smakują fenomenalnie, zwłaszcza na ciepło z masłem i miodem lub konfiturą. Zamiast biec rano do piekarni, przygotujcie sobie takie bułeczki, warto :)

    Składniki:

    • 400 g mąki
    • 400 ml maślanki/kefiru
    • 1 łyżeczka Sody Oczyszczonej
    • 1 łyżeczka Soli

    Przygotowanie:

    Mieszamy suche składniki w misce, następnie dodajemy maślankę/kefir i mieszamy ciasto dłonią aż do połączenia składników. Ciasto musi wyjść mokre i klejące. Posypujemy z wierzchu mąką, i omączonymi dłońmi odrywamy kawałki ciasta formując małe bułki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25-35 minut w 200 stopniach. Na pierwsze 5 minut możemy załączyć termoobieg, należy wtedy skrócić czas pieczenia.

    Bułki po wyjęciu powinny mieć chrupiącą skórkę. Po wyjęciu z piekarnika należy je odłożyć na kratkę na około 20 minut żeby odparowały.

    O autorze

    Marika Skwierczyńska
    Jest absolwentką Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Właścicielka sklepu ze zdrową żywnością i naturalnymi kosmetykami, autorka tekstów o tematyce zdrowotno-urodowej. Miłośniczka dobrej książki, gier planszowych i fotografii artystycznej.

    Komentarze 0 komentarze

    Napisz komentarz...

    Komentarz
    Podpis (wymagany)
    E-mail (wymagany, ale Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany)