Miód i cynamon to połączenie znane od wieków jako naturalne domowe lekarstwo. Olejki eteryczne cynamonu i enzymu zawarte w miodzie wykazują działanie antybakteryjne – powstrzymują rozwój bakterii i grzybów. Ponadto, warto wspomnieć, że w medycynie ajurwedyjskiej, miód jest znany jako „Yogavahi”, co oznacza „nośniki leczniczych wartości ziół do komórek i tkanek”.
Uważa się, że w połączeniu z innymi substancjami w preparacie (np. zioło lub przyprawa), miód wzmacnia lecznicze właściwości tej receptury. Miód w połączeniu z cynamonem daje nie tylko świetne walory smakowe, ale przede wszystkim zbawiennie działa na nasz organizm i wpływa na nasze zdrowie i urodę.
Korzyści zdrowotne miodu
Od czasów starożytnych miód był używany zarówno jako środek spożywczy, ale też jako lek. Ze względy na właściwości nawilżające używa się go również w kosmetyce, najczęściej w balsamach do ciała i odżywkach do włosów. Jest bardzo bogaty szereg przeciwutleniaczy, w tym związki fenolowe, takie jak flawonoidy. Ponadto zawiera witaminy i związki mineralne. Oferuje również szereg korzyści zdrowotnych. Miód jest szczególnie zdrowy, gdy stosuje się go zamiast cukru rafinowanego, który jest jedynie pustymi kaloriami.
Spożywanie miodu może prowadzić do niewielkiego obniżenia
ciśnienia krwi, ważnego czynnika ryzyka chorób serca. Co więcej ma on też pozytywny wpływ na poziom cholesterolu. Prowadzi to do niewielkiego obniżenia cholesterolu LDL, przy jednoczesnym podniesieniu cholesterolu HDL. Antyoskydanty zawarte w miodzie wpływają na zdrowie serca. Zwiększają przepływ krwi do serca i zmniejszają ryzyko powstawania zakrzepów.
Miód można również stosować na skórę. Dzięki właściwością bakteriobójczym łagodzi oparzenia i przyspiesza gojenie ran, skaleczeń i wielu innych schorzeń skóry.
Miód jest też bezpiecznym lekarstwem dla dzieci powyżej 1 roku jako środek przeciwkaszlowy. Niektóre badania pokazują, że jest nawet bardziej skuteczny niż leki na kaszel. Sprawdzi się tę u dorosłych.
Cynamon i miód – zastosowania i przepisy
1. Choroby serca
Zastosuj miód i cynamon w proszku na chleb zamiast dżemu lub masła. Jedz regularnie na śniadanie.
2. Zapalenie stawów
Zrób pastę z miodu i wody w proporcjach 1:2, dodaj łyżeczkę cynamonu. Dokładnie wymieszaj. Następnie delikatnie wmasuj przyrządzoną pastę w bolące miejsca. W większości przypadków ból ustępuje do pół godziny.
3. Wypadanie włosów
Zrób pastę z jednej łyżeczki miodu, jednej łyżeczki cynamonu i ciepłej oliwy z oliwek, pozostaw na 15 minut i zmyj.
4. Zakażenie pęcherza moczowego
Pół łyżeczki cynamonu w proszku i jedną łyżeczkę miodu wymieszaj w szklance letniej wody i wypij. Pomoże zniszczyć zarazki w pęcherzu.
5. Ból zęba
Zrób pastę z jednej łyżeczki cynamonu i 5 łyżeczek miodu. Następnie przyłóż do bolącego zęba. Ból powinien ustąpić po 15-20 minutach.
6. Wysoki cholesterol
Dodaj miodu z cynamonem w proszku do przegotowanej wody lub herbaty.
7. Przeziębienie
Jedz przez 3 dni łyżkę ciepłego miodu z 1/4 łyżeczki cynamonu. Powinno pomóc na kaszel, katar i zatoki.
8. System odpornościowy
Codziennie stosuj miód i cynamonu w proszku. Wzmacnia to system odpornościowy i chroni organizm przed atakami bakterii i wirusów.
8. Niestrawność
Jeśli dręczą Cię bóle żołądka, częste gazy czy wzdęcia miód z cynamonem może Ci pomóc. Dodaj na łyżkę miodu szczyptę cynamonu i zjedz.
9. Długowieczność
Regularnie pij herbatę z miodem i odrobiną cynamonu w proszku. Podobno przedłuża życie. Widoczne skutki to piękna, świeża i gładka skóra.
10. Pryszcze
Nałóż przed snem pastę z miodu z cynamonem w proszku (zmieszane w równych częściach) na wypryski. Zmyj rano.
11. Otyłość
Pij codziennie rano, pół godziny przed śniadaniem, szklankę ciepłej wody wymieszanej z miodem i cynamonem. Jeśli będziesz to robić regularnie, zauważysz spadek wagi, a nowy tłuszcz nie będzie się osadzał w organizmie.
12. Nieświeży oddech
Rano płucz gardło jedną łyżeczką miodu i cynamonu w proszku. rozpuszczoną w gorącej wodzie, a oddech pozostanie świeży przez cały dzień.
Miód to pyszna, zdrowsza alternatywa dla cukru. Wybierając miód, zdecyduj się na ten wysokiej jakości, najlepiej prosto z okolicznej pasieki. Niestety te sklepowe są często fałszowane cukrem i mają niejasno określone pochodzenie. Pamiętaj, że ten słodki nektar powinien być spożywany z umiarem, ponieważ nadal jest bogaty w kalorie i cukier.