Chlorek magnezu oferuje mnóstwo korzyści dla zdrowia i urody
Chlorek Magnezu jest związkiem nieorganicznym, składającym się z chloru i magnezu. Stosuje się go do celów spożywczych jak i leczniczych. Znakomicie sprawdza się jako suplement diety stosowany, aby zapobiec niedoborowi magnezu i polepszyć ogólny stan zdrowia. Chlorek magnezu zawiera 12% magnezu w swoim składzie, zawartość ta może wydawać się niska w porównaniu do innych form tego pierwiastka, jednak ze względu na wysoką rozpuszczalność w wodzie, jest on doskonale przyswajany i metabolizowany przez organizm człowieka. Jego formuła daje również możliwość poprawy produkcji kwasu solnego w żołądku. Dla celów detoksykacji i oczyszczania tkanek najskuteczniejszą formą magnezu jest właśnie chlorek magnezu, gdyż wyciąga niekorzystne substancje przez pory skóry.
Chlorek magnezu w medycynie
Chlorek magnezu po raz pierwszy zastosowano w medycynie w czasie I wojny światowej, kiedy francuski chirurg Pierre Delbet wykorzystał go jako środek odkażający. Ogólna poprawa stanu zdrowia pacjentów popchnęła go do dalszych badań nad chlorkiem magnezu i jego zastosowaniem w leczeniu schorzeń gastrologicznych, układu kostnego, zapalenia jelita grubego, chorób woreczka żółciowego oraz chorób skórnych (np. trądzik, egzema, wysypki), Parkinsona, prostaty czy opóźnienie efektów starzenia. Następnie profesor Delbet zainteresował się związkiem między magnezem a rakiem, a po wielu badaniach klinicznych odkrył, że chlorek daje bardzo dobre efekty w profilaktyce nowotworowej i zahamowaniu choroby we wczesnych stanach nowotworowych.
W 1943 r. inny francuski lekarz, A.Neveu, zaczął badać chlorek magnezu pod kątem poprawy odporności i walki z chorobami wirusowymi. Uzyskał bardzo dobre wyniki w: zapaleniu gardła, zapaleniu migdałków, chrypce, przeziębieniu, grypie, astmie, zapaleniu oskrzeli, rozedmie płuc, „chorobie dziecięcej” (krztuścowi, kaszlu, odrze, różyczce, śwince, itp.) zatruciu pokarmowym, zapaleniu żołądka i jelit, czyrakach, ropniach i zapaleniu szpiku.
Magnez jest odprężającym środkiem natury
Magnez jest jednym z najważniejszych minerałów w naszym ciele, gdyż bierze udział w około 300 procesach biochemicznych które na co dzień zachodzą w organizmie. Aktywuje witaminy, enzymy i przeciwciała, które wzmacniają nasz układ odpornościowy, co więcej stymuluje też produkcję energii w komórkach. Magnez jest niezbędny do funkcjonowania mięśni i nerwów, a także zdrowia serca i kości. Nawet glutation, najsilniejszy przeciwutleniacz, wymaga magnezu do jego syntezy. Niski poziom magnezu powoduje zmniejszenie funkcji metabolicznych, co powoduje mniejszą zdolność organizmu do wchłaniania i zatrzymywania magnezu.
Magnez uważa się za minerał „antystresowy”. Jest to naturalny środek uspokajający, który działa rozluźniająco na mięśnie szkieletowe, a także na mięśnie gładkie naczyń krwionośnych i przewodu żołądkowo-jelitowego. Nawet łagodny niedobór magnezu może powodować zwiększoną wrażliwość na hałas, drażliwość, dezorientację, drżenie i skurcze mięśni, dodatkowo niepokój i bezsenność.
Nie wszystkie rodzaje magnezu zapewniają te same korzyści
Podobnie jak inne minerały, magnez występuje w postaci różnych nieorganicznych i organicznych form w przyrodzie. Każda z tych postaci ma różny stopień wydajności w biochemii człowieka. Wykazano, że w postaci suplementu, tlenek magnezu, (najpopularniejsza forma magnezu sprzedawana w aptekach), wchłania się zaledwie w 4%. Inne postacie magnezu, zwłaszcza naturalnie występujące, zapewniają o wiele większą biodostępność. Najlepiej przyswajalne formy magnezu to: cytrynian magnezu, jabłczan magnezu, glicynian magnezu, l-treonian magnezu, chlorek magnezu, siarczan magnezu (do kąpieli).
Zdrowa dieta jest najlepszym źródłem magnezu
Nie powinieneś polegać tylko na suplementach w celu uzupełnienia niedoborów magnezu. Pamiętaj, że najlepszym sposobem na utrzymanie odpowiedniego poziomu magnezu w organizmie jest jedzenie zdrowej, nieprzetworzonej żywności bogatej w magnez. Zielone warzywa liściaste takie jak szpinak czy jarmuż, są jednymi z najlepszych źródeł magnezu. Inne pokarmy o wysokiej zawartości magnezu to awokado, ananasy, łosoś dziki, kakao, orzechy, rośliny strączkowe, nasiona i ziarna.
Do czego potrzebny jest chlorek?
Chlorek jest potrzebny do produkcji kwasu żołądkowego i stymulacji enzymów trawiących skrobię. Bez chlorków organizm ludzki nie byłby w stanie utrzymać płynów w naczyniach krwionośnych, przewodzić nerwów, poruszać mięśniami lub utrzymywać prawidłowej czynności nerek. Bierze on również udział w usuwaniu szkodliwych metabolitów przez wątrobę. Sole chlorkowe są niezbędne do podtrzymania metabolizmu ludzkiego i nie mają wpływu na wydzielanie chloru gazowego.
Chlorek magnezu – zastosowania
Oprócz zwiększenia poziomu magnezu w organizmie, chlorek magnezu pomaga również w produkcji kwasu solnego. Pomaga to poprawić proces trawienia i wchłaniania witamin oraz minerałów, ponadto poprawia funkcjonowanie systemu odpornościowego. Stosuje się go doustnie i do przezskórnej terapii magnezowej, w postaci oliwek, żeli, balsamów i soli do kąpieli.
Zalety chlorku magnezu
Oto kilka korzyści, jakie może dostarczyć chlorek magnezu poprzez zwiększenie poziomu magnezu w organizmie:
- zoptymalizowane działanie mięśni i nerwów
- silniejszy układ odpornościowy
- zrelaksowane ciało i umysł
- zapobieganie skurczom mięśni
- więcej energii
- lepszy sen
- niższe ciśnienie i poziom cukru we krwi
- lepsze funkcjonowanie serca i układu krążenia
- lepsze trawienie
- niższe ryzyko migreny i depresji
- regulacja poziomu pH w organizmie
Uważa się, że chlorek magnezu pomaga również zwalczać wolne rodniki i może pomóc zapobiegać różnorodnym chorobom, w tym nowotworom, miażdżycy, problemom z prostatą, zaburzeniom jelitowym i kamieniom nerkowym.
Zalecane dawkowanie
Ważne jest, aby pamiętać, że właściwa dawka chlorku magnezu może być różna dla każdej osoby, ponieważ jest ona warunkowana wiekiem, płcią, stylem życia, dietą czy aktywnością fizyczną. Najlepiej porozmawiać z lekarzem i zrobić badania, aby dowiedzieć się, jaka ilość magnezu jest Ci potrzebna. Zalecana dzienna dawka Magnezu (RDI) wynosi 310 – 420mg. Pół łyżeczki (1,5g) chlorku rozpuścić w szklance wody. Stosować 2 razy dziennie. Ilość ta pokrywa prawie w 100% dzienne zapotrzebowanie na magnez.
Podobnie jak w przypadku innych suplementów magnezu, najczęstszym działaniem niepożądanym, które może wystąpić podczas przyjmowania chlorku magnezu, są luźne stolce.
Przeciwwskazania: biegunka, zaburzenia czynności nerek, ostra niewydolność nerek, wrzodziejące zapalenie jelita grubego oraz stosowanie antybiotyków (należy zażyć chlorek na około trzy lub cztery godziny przed połknięciem antybiotyku).
Źródła:
- https://www.ancient-minerals.com/magnesium-chloride/
- https://emg-neurolog.pl/magnez/
- http://www.akademiamedycyny.pl/wp-content/uploads/2017/07/Farmacja_4_08.pdf
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19271419
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/