Brak produktów
Warning: Last items in stock!
Availability date:
Skład (INCI) | Ksylitol (Xylitol) - cukier pochodzenia naturalnego pozyskiwany z brzozy |
Kraj pochodzenia | Finlandia |
Uwagi | Dzieciom podawać po 3 roku życia, lub w bardzo małych ilościach. |
Ksylitol to cukier pochodzenia naturalnego wytwarzany z drewna brzozy. Przeznaczony jest dla osób, które nie mogą bądź lub nie chcą używać tradycyjnego cukru. Posiada liczne właściwości prozdrowotne.
Ksylitol występuje naturalnie w wielu owocach, warzywach i zbożach. Jest także wytwarzany przez ludzkie ciało w procesie metabolizmu. Stosowany zamiast cukru obniża kaloryczność diety i poprawia jej profil odżywczy. Jest odpowiedni do stosowania w diecie, w której kontroluje się poziom węglowodanów.
Ksylitol dostarcza 40-50% mniej kalorii niż sacharoza. Charakteryzuje się tym samym poziomem słodkości co cukier. Wywołuje intensywne i odświeżające, a zarazem chłodzące uczucia w ustach. Wywołuje bardzo niską glikemię, dlatego jest korzystny dla diabetyków.
Ksylitol wytwarza w organizmie odczyn zasadowy oraz sprzyja przyswajaniu wapnia, dzięki czemu:
Ksylitol jest idealnym zamiennikiem zwykłego cukru. Można stosować go do gotowania, pieczenia a także sporządzania konfitur. Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający, dlatego nie powinno się go podawać dzieciom do 3-go roku życia (lub w bardzo małych ilościach). Zalecana dzienna dawka - do 40g (ok. 10 łyżeczek).