Siemię Lniane brązowe 500g View larger
Udostępnij na :

Siemię Lniane brązowe 500g

Kupiło 6 osób
w ciągu ostatnich 30 dni

Warning: Last items in stock!

Cena7,90 zł

Ilość

ostatnie sztuki

Wyślemy w ciągu 12-48 godzin
Wysyłka od 10,90zł
Darmowa dostawa od 249zł
Siemię Lniane brązowe 500g

Siemię Lniane brązowe 500g

 

Etykieta produktu
Skład (INCI) siemię lniane
Rodzajbrązowe
Kraj pochodzeniaUkraina
Opakowaniepapier z foliową wkładką
Problemy zdrowotnekaszel | ból gardła, wypadanie włosów, zaburzenia trawienia
Rodzaj produktuwegetariański, wegański, bez dodatku cukru, bez konserwantów
Rozwiń etykietę

Len to nasiona płaskie, wielkości 2-3 mm, barwy szarobrązowej. Po zalaniu wodą nabierają barwy ciemnobrązowej i kilkakrotnie powiększają swoją objętość, otaczając się jednocześnie dużą ilością śluzu.

Stosowany jest do łagodzenia szeregu dolegliwości układu pokarmowego, a także oddechowego, oraz zewnętrznie, w kosmetologii. Ma przede wszystkim działanie osłonowe oraz stabilizujące. Zawiera bardzo dużo substancji śluzowych. Posiada liczne witaminy, głównie B1, B6 oraz związki mineralne (magnez, żelazo, cynk). Len jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego - tak ważnego dla prawidłowej pracy układu trawiennego.

W układzie pokarmowym działa łagodząco przy bardzo wielu objawach, czasami nawet przeciwstawnych. Stosowane jest przy biegunkach lub zaparciach, a także zapobiegawczo dla zapewnienia prawidłowej perystaltyki jelit. Szczególnie cenione przy wszelkich nieżytach i nadkwasotach, a nawet wrzodach. Obniża poziom złego cholesterolu. Zalecany jest jako środek wspomagający w profilaktyce nowotworowej (przy raku prostaty). Również w celu zwiększenia wilgotności śluzówki, stosowany przy suchym kaszlu, a także wspomagająco przez osoby forsownie używające swojego głosu (np. śpiewacy).

Zastosowanie

Siemię lniane jest spożywane najczęściej po namoczeniu całych ziaren lub rozgniecionych. Może to być również wywar lub mączka jako dodatek do wielu potraw. Praktycznie nie ma smaku, ewentualnie przy postaci zmielonej jest to posmak delikatnie gorzkawy. To świetny dodatek do musli, jogurtu, szejka owocowego, sosów, kanapek, sałatek, zup, do wypieków (np. chleba, ciasteczek owsianych).

Jak przygotować wywar: 2 łyżki nasion zalewamy gorącą wodą (1,5 szklanki) i gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut. Po tym czasie przelewamy wywar do kubka, (najlepiej robić to przez sitko, żeby odcedzić ziarna). Gdy wywar trochę przestygnie (20-30 minut) jest gotowy do spożycia.

Opinie

Średnia ocena

5.0
1 Opinia
Doskonały 1
Dobry 0
Średni 0
Słaby 0
Straszny 0
  • Opinii (1)
@COMMENT_AVATAR@
(@COMMENT_GRADE@)
@COMMENT_DATE@
@COMMENT_NO_APPROVE@

@CUSTOMER_NAME@

@AUTHOR_PROFILE@ @COMMENT_ISO_COUNTRY@
@VERIFY_PURCHASE@

@COMMENT_TITLE@

@COMMENT_COMMENT@

@COMMENT_IMAGES@
@COMMENT_VIDEOS@
Czy ta opinia jest pomocna? @COMMENT_USEFUL_ADVICES@ @COMMENT_NOT_USEFUL_ADVICES@ @COMMENTS_NB@ Napisz komentarz
@COMMENT_AVATAR@

@CUSTOMER_NAME@

@AUTHOR_PROFILE@ @COMMENT_ISO_COUNTRY@
@VERIFY_PURCHASE@
@COMMENT_DATE@
@COMMENT_NO_APPROVE@

@COMMENT_COMMENT@

@COMMENT_USEFUL_ADVICES@ @COMMENT_NOT_USEFUL_ADVICES@ @REPLIES_NB@ Reply
@COMMENT_AVATAR@

@CUSTOMER_NAME@

@AUTHOR_PROFILE@ @COMMENT_ISO_COUNTRY@
@VERIFY_PURCHASE@
@COMMENT_DATE@
@COMMENT_NO_APPROVE@

@COMMENT_COMMENT@

@COMMENT_USEFUL_ADVICES@ @COMMENT_NOT_USEFUL_ADVICES@ Odpowiedz