Pusto
Warning: Last items in stock!
Availability date:
Siemię Lniane brązowe 500g
Skład (INCI) | siemię lniane |
Rodzaj | brązowe |
Kraj pochodzenia | Ukraina |
Opakowanie | papier z foliową wkładką |
Problemy zdrowotne | kaszel | ból gardła, wypadanie włosów, zaburzenia trawienia |
Rodzaj produktu | wegetariański, wegański, bez dodatku cukru, bez konserwantów |
Len to nasiona płaskie, wielkości 2-3 mm, barwy szarobrązowej. Po zalaniu wodą nabierają barwy ciemnobrązowej i kilkakrotnie powiększają swoją objętość, otaczając się jednocześnie dużą ilością śluzu.
Stosowany jest do łagodzenia szeregu dolegliwości układu pokarmowego, a także oddechowego, oraz zewnętrznie, w kosmetologii. Ma przede wszystkim działanie osłonowe oraz stabilizujące. Zawiera bardzo dużo substancji śluzowych. Posiada liczne witaminy, głównie B1, B6 oraz związki mineralne (magnez, żelazo, cynk). Len jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego - tak ważnego dla prawidłowej pracy układu trawiennego.
W układzie pokarmowym działa łagodząco przy bardzo wielu objawach, czasami nawet przeciwstawnych. Stosowane jest przy biegunkach lub zaparciach, a także zapobiegawczo dla zapewnienia prawidłowej perystaltyki jelit. Szczególnie cenione przy wszelkich nieżytach i nadkwasotach, a nawet wrzodach. Obniża poziom złego cholesterolu. Zalecany jest jako środek wspomagający w profilaktyce nowotworowej (przy raku prostaty). Również w celu zwiększenia wilgotności śluzówki, stosowany przy suchym kaszlu, a także wspomagająco przez osoby forsownie używające swojego głosu (np. śpiewacy).
Siemię lniane jest spożywane najczęściej po namoczeniu całych ziaren lub rozgniecionych. Może to być również wywar lub mączka jako dodatek do wielu potraw. Praktycznie nie ma smaku, ewentualnie przy postaci zmielonej jest to posmak delikatnie gorzkawy. To świetny dodatek do musli, jogurtu, szejka owocowego, sosów, kanapek, sałatek, zup, do wypieków (np. chleba, ciasteczek owsianych).
Jak przygotować wywar: 2 łyżki nasion zalewamy gorącą wodą (1,5 szklanki) i gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut. Po tym czasie przelewamy wywar do kubka, (najlepiej robić to przez sitko, żeby odcedzić ziarna). Gdy wywar trochę przestygnie (20-30 minut) jest gotowy do spożycia.
Brak opinii. Dodaj opinię
Picie wywaru z siemienia lnianego poleca się przy nieżycie żołądka, jelit, dwunastnicy, przy nadkwasocie i biegunce, a także przy męczącym kaszlu.
Podaj imię
Podaj adres e-mail
Napisz opinię
Obsługiwane typy plików: jpg, jpeg, png, gif. Max: 8 MB
Możesz zostawić tylko 1 recenzji dla tego produktu
@CUSTOMER_NAME@
@AUTHOR_PROFILE@ @COMMENT_ISO_COUNTRY@@COMMENT_TITLE@
@COMMENT_COMMENT@