Brak produktów
Warning: Last items in stock!
Availability date:
Skład (INCI) | Buxus chinensis |
Rodzaj | nierafinowany, tłoczony na zimno |
Kolor | złoty |
Zapach | delikatnie orzechowy |
Konsystencja | ciekła w temperaturze pokojowej, po schłodzeniu matowieje i twardnieje |
Producent | Maluni |
Opakowanie | butelka szklana z atomizerem |
Polecany do cery: suchej, odwodnionej, wrażliwej, tłustej, trądzikowej.
Polecany dla włosów: przetłuszczających się, wypadających, średnio i wysokoporowatych.
Jojoba (Buxus chinensis) jest płynnym woskiem otrzymywanym z nasion krzewu o tej samej nazwie, który rośnie na terenach pustynnych i półpustynnych.
Olej jojoba zawiera głównie palmitynian cetylu (o bardzo cennych własnościach natłuszczających i odżywczych, zbliżonych do oleju wielorybiego), skwalen (który występuje w naturalnym płaszczu tłuszczowym skóry, chroniący przed utratą wody), alkohole alifatyczne, fitosterole i witaminę F. Jojoba charakteryzuje się bardzo wysoką zgodnością biologiczną ze skórą, dzięki czemu doskonale się wchłania, odżywia, zmiękcza, nawilża i natłuszcza skórę i włosy.
Stosowany przy każdym typie skóry, a szczególnie polecany przy zapaleniach, łupieżu, poparzeniu słonecznym i trądziku. Zapobiega powstawaniu rozstępów (pojawiających się np. w czasie ciąży). Olej jojoba zawiera kwas mirystynowy, skuteczny na zapalenie stawów oraz reumatyzm.
Doskonale nadaje się do pielęgnacji skóry twarzy i całego ciała, do masażu, a także jako odżywka do włosów . Dodany do innych olejów roślinnych automatycznie przedłuża ich ważność, co poleca się czynić przy mało stabilnych olejach.