Pusto
Warning: Last items in stock!
Availability date:
Różowa Sól Himalajska 1kg drobna
Skład (INCI) | różowa sól himalajska |
Producent | Kraina Soli |
Kraj pochodzenia | Pakistan |
Opakowanie | papier z foliową wkładką |
Problemy zdrowotne | kaszel | ból gardła, katar | zapalenie zatok, toksyny | metale ciężkie |
Rodzaj produktu | wegetariański, wegański, bez glutenu, bez dodatku cukru, bez konserwantów |
Sól himalajska jest jedną z najbardziej odżywczych i wartościowych soli spożywczych. Sól ta formowała się przez miliony lat we wschodnim pasie Karakorum Himalajów, na terenie Pakistanu – gdzie kiedyś znajdował się słony ocean. Ten rodzaj naturalnej i czystej (powstawała w czasach, gdy zanieczyszczenia przemysłowe jeszcze nie istniały) soli był długotrwale poddawany działaniu olbrzymiego ciśnienia. I właśnie to ciśnienie było niezbędnym bodźcem przy tworzeniu się soli krystalicznej. Im wyższe było ciśnienie, tym doskonalsza i bardziej perfekcyjna powstawała jej struktura.
Zawiera ona wiele makro- i mikroelementów, które nadają jej szczególną różową barwę (głównie za sprawą żelaza). W soli krystalicznej pierwiastki te dostępne są w tak małych cząsteczkach, że mogą być łatwo wchłaniane przez komórki naszego organizmu i poddane dalszym procesom metabolicznym. Skład i właściwości soli himalajskiej były przedmiotem licznych badań medycznych, a ich wyniki zostały opisane w równie licznych książkach i artykułach – przez szeroką rzeszę naukowców została uznana za najzdrowszą i najczystszą sól, która jest dostępna na ziemi.
Największą zaletą soli himalajskiej jest oczywiście jej skład czyli pokaźna zawartość substancji mineralnych. Biorąc pod uwagę wyniki analizy widmowej, które zostały opublikowane na jednej ze stron internetowych, opisywana sól zawiera aż 84 substancje mineralne, elektrolity i pierwiastki – jest to niezwykle zadziwiająca liczba, po uwzględnieniu faktu, że dzisiejszej nauce znanych jest tylko 118 pierwiastków. Warto również zauważyć, że sól himalajska zawiera jod, magnez, cynk, żelazo i wapń – czyli pięć pierwiastków, z których niedoborem często zmaga się nasza populacja.
> Więcej na temat Soli Himalajskiej możesz przeczytać na blogu
Oprócz celów kulinarnych sól himalajska może być również wykorzystywana w celu leczenia podrażnień skóry, problemów ze stawami oraz dla regeneracji i poprawy napięcia skóry. Stosuje się ją w kąpielach odmładzających, regenerujących i odtruwających, może również okazać się pomocna w leczeniu kataru, trądziku, bólu gardła oraz infekcji uszu.
Brak opinii. Dodaj opinię
Sól Himalajska Różowa to najbardziej wartościowa i zdrowa sól na świecie, zawiera pokaźną ilość niezbędnych nam substancji mineralnych i pierwiastków.
Podaj imię
Podaj adres e-mail
Napisz opinię
Obsługiwane typy plików: jpg, jpeg, png, gif. Max: 8 MB
Możesz zostawić tylko 1 recenzji dla tego produktu
@CUSTOMER_NAME@
@AUTHOR_PROFILE@ @COMMENT_ISO_COUNTRY@@COMMENT_TITLE@
@COMMENT_COMMENT@