Brak produktów
Warning: Last items in stock!
Availability date:
Skład (INCI) | Gojnik ziele (Sideritis herba) |
Producent | Flos |
Opakowanie | plastik |
Problemy zdrowotne | brak energii, spadek nastroju, osłabienie odporności, zaburzenia trawienia, problemy z krążeniem, problemy z układem moczowym, toksyny | metale ciężkie, przeziębienie | grypa |
Rodzaj produktu | wegetariański, wegański, bez glutenu |
Gojnik znany również jako herbata górka lub szałwia libańska to zioło występujące na Bałkanach i Bliskim Wschodzie. Rośnie na obszarach górskich na wysokości około 1000 metrów gdzie nie ma zanieczyszczeń. Od wieków znany i ceniony za swoje wzmacniające i przeciwzapalne właściwości lecznicze i walory smakowe. Gojnik zawiera garbniki, flawonoidy, olejki eteryczne, a także jest źródłem żelaza i składników mineralnych (m.in. cynk, sód, magnez, miedź, kobalt). Te właściwości czynią go jedną z dziesięciu najlepszych roślin leczniczych w Europie.
Według niemieckiego neurologa Jehnsa Panke ziele gojnika zwiększa sprawność umysłową mózgu i hamuje stany zapalne, ma też znaczący wpływ na usuwanie złogów białkowych w mózgu, które są odpowiedzialne za demencję i chorobę Alzhaimera.
Gojnik działa wzmacniająco na organizm i układ odpornościowy, wykazuje właściwości przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, a w dodatku pomaga walczyć ze zmęczeniem i anemią. Zioło to jest pomocne w leczeniu przeziębienia, grypy, duszności oraz zapalenia oskrzeli. Wspiera układ krążenia, łagodzi dolegliwości układu moczowego i układu pokarmowego, ponadto przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu.
Połamane wcześniej 1-2 gałązki gojnika zalać 1 szklanką wrzącej wody. Naparzać pod przykryciem 3-5 min. Do naparu można dodać plasterek cytryny lub miodu.