Brak produktów
Warning: Last items in stock!
Availability date:
Skład (INCI) | Lapacho (Tabebuia ochrcea) |
Kraj pochodzenia | Paragwaj |
La pacho jest nazwą i drzewa i wewnętrznej kory z drzewa La pacho (Pau d’arco), rosnącego w tropikalnych lasach Ameryki Południowej.
Kora jest bogata w żelazo, wapń, mangan i magnez. Posiada właściwości sprzyjające wzrostowi ilości czerwonych ciałek we krwi. Mieszkańcy Ameryki Południowej wykorzystują ją w leczeniu infekcji i schorzeń wywoływanych przez grzyby, wirusy, bakterie. La pacho skutecznie zwalcza pasożyty. Składnik kory - lapachol używany jest w leczeniu nowotworów złośliwych.
La pacho działa detoksykacyjnie i antybiotycznie. Poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego. Zawarte w korze składniki wykazują działanie przeciwwirusowe min. przeciw wirusom grypy, opryszczki (I i II typu), pryszczycy, poliwirusom.
Kora polecana jest przy: niedokrwistości i stwardnieniu tętnic, leukemii, astmie oskrzelowej, nieżytach oskrzeli, zapaleniu jelita grubego, nieżycie żołądka, owrzodzenii dwunastnicy, chorobach zapalnych wątroby i nerek, cukrzycy (obniża poziom cukru we krwi), alergiach, zakażeniach grzybicznych, drożdżycach (candida), urazach i trudno gojących się ranach, chorobach skórnych.
Przeciwwskazania: stosowanie przez kobiety w ciąży (ze względu na badania wykazujące potencjalnie oddziaływanie na dziecko w okresie ciąży) oraz karmiące piersią (brak badań). Stosowanie leków przeciwzakrzepowych. Nie zaleca się podawania dzieciom młodszym niż trzy lata.
Efekty uboczne: czasami mogą występować nudności, wymioty, bóle brzucha, będące efektem procesu oczyszczania organizmu z toksyn. Zazwyczaj ustępują one po kilku dniach stosowania. Jeśli objawy nie ustępują, konieczne jest zaprzestanie używania kory.
Sposób przyrządzania: 1 łyżeczka kory na szklankę wody, gotować 5-15 min. i odstawić wywar na 15 min. Po 15 minutach należy odcedzić. Stosować sam wywar.