Mam dla ciebie przepis na pyszne, szybkie bułki bez drożdży, nie wymagające wyrabiania i wyrastania. Zwane też są bułkami irlandzkimi. Są niezwykle proste w przygotowaniu, a w dodatku bardzo smaczne. Innymi słowy to idealne rozwiązanie dla leniuchów i jako opcja ratunkowa gdy zabraknie ci w domu pieczywa. Podstawą bułek jest maślanka, kefir lub jogurt naturalny, soda i sól. To właśnie dzięki sodzie bułki pięknie rosną i nie potrzebują drożdży. Soda bowiem nadaje im puszystości. Możemy użyć jej również to omletów lub placków.

Wiem, że niektórzy podchodzą bardzo sceptycznie do wypieku domowego pieczywa, ale bułeczki na sodzie są tak proste, że nie można ich zepsuć. Jeśli chcesz rozpocząć przygodę z własnymi wypiekami, polecam ci ten przepis! Takie bułeczki to świetna opcja, aby mieć rano świeże, chrupiące pieczywo bez wychodzenia z domu. Gwarantuje, że ich aromatowi nie oprze się żaden poranny śpioch. Ich przygotowanie zajmie ci niespełna 5 minut, a po kilkunastu minutach w piekarniku macie chrupiące świeże bułki.

Poniższy przepis to wersja podstawowa. Można bułki posypać ziarnami, albo dodać ziół, a 1/3 mąki pszennej zamienić na mąkę pełnoziarnistą. Bułki smakują fenomenalnie, zwłaszcza na ciepło z masłem i miodem lub konfiturą. Choć ja przepadam za nimi również w wersji klasycznej z plasterkiem żółtego sera, twarożkiem bądź jajkiem na twardo. Zamiast biec rano do piekarni, przygotujcie sobie takie bułeczki, warto 🙂

Bułki pszenne bez drożdży

Składniki:

Przygotowanie:

Mieszamy suche składniki w misce, następnie dodajemy maślankę/kefir i mieszamy ciasto dłonią aż do połączenia składników. Ciasto musi wyjść mokre i klejące. Posypujemy z wierzchu mąką, i omączonymi dłońmi odrywamy kawałki ciasta formując małe bułki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-30 minut w 180 stopniach. Na pierwsze 10 minut możemy załączyć termoobieg, należy wtedy skrócić czas pieczenia. Bułki po wyjęciu powinny mieć chrupiącą skórkę. Po wyjęciu z piekarnika należy je odłożyć na kratkę na około 20 minut żeby odparowały.

Produktu, które przydadzą Ci się w kuchni

Subskrycja śledzenia komentarzy
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najświeższe
Starsze Najczęściej głosowano
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze