Ocet jabłkowy informacje ogólne
Ocet jabłkowy to naturalna skarbnica cennych dla organizmu minerałów, witamin czy aminokwasów. Tak więc łatwo się domyślić, że produkt oprócz walorów smakowych ma dobroczynny wpływ na nasz organizm i zdrowie. Napój ten ma wiele właściwości zdrowotnych, w tym działanie przeciwbakteryjne i przeciwutleniające. Co więcej, może oferować korzyści zdrowotne, takie jak: wspomaganie odchudzania, obniżenie poziomu cholesterolu i cukru we krwi czy poprawę metabolizmu.
Nie jest on produktem nowym, jego właściwości lecznicze znane są od wieków. Ocet przez bardzo długi czas był stosowany jako naturalny środek na problemy zdrowotne. Jednak w ostatnim czasie wrócił do łask i staje się bardzo popularny. Może to być wynikiem tego, że coraz więcej osób interesuje się zdrowym trybem życia i sposobem odżywiania. W dzisiejszych czasach wielu ludzi próbuje poprawić swoje życie, dokonując zdrowszych i bardziej naturalnych wyborów. Zwracają większą uwagę na to co jedzą i chętnie sięgają po żywność prozdrowotną.
Oprócz zastosowań kulinarnych czy zdrowotnych, ocet jabłkowy możemy używać również do przemywania skóry czy jako płukankę do włosów. Na rynku mamy obecnie szeroki wybór octów jabłkowych czystych i z dodatkami innych owoców lub ziół. Decydując się na zakup powinniśmy wybierać przede wszystkim produkt ekologiczny i dobrej jakości. Możemy również sami przygotować swój domowy ocet jabłkowy. Przepis na ocet i instrukcje jak go pić znajdziesz poniżej w artykule.
Co jeszcze znajdziesz w tym artykule?
Jak powstaje ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy wytwarzany jest w dwóch etapach. Najpierw rozgniecione jabłka poddaje się działaniu drożdży, które fermentują cukry i zamieniają je w alkohol. Następnie bakterie fermentacji octowej fermentuje alkohol, zamieniając go w kwas octowy – główny składnik aktywny w occie. Niewielkie ilości innych kwasów występujących w occie to: kwas jabłkowy i kwas mlekowy.
Kwas octowy nadaje octowi mocny kwaśny zapach i smak. Naukowcy uważają, że kwas ten jest odpowiedzialny za korzyści zdrowotne octu jabłkowego. Ekologiczny, niefiltrowany ocet jabłkowy zawiera również substancję zwaną matką, która składa się z białek, enzymów i żywych kultur bakterii. Niektórzy uważają, że „matka” odpowiada za większość korzyści zdrowotnych, chociaż obecnie nie ma badań, które by to potwierdzały.
Co zawiera ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy posiada w składzie aminokwasy, pektyny, związki polifenolowe, kwas octowy, mlekowy, kawowy, chlorogenowy i jabłkowy. Oprócz tego oferuje on szereg składników mineralnych takich jak magnez, wapń, żelazo, sód, fosfor, miedź czy krzem. Jest znakomitym źródłem potasu, który jest niezbędny dla naszego organizmu do utrzymania równowagi wodno-elektrolitowej. Zawiera też witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B7, kwas pantotenowy, kwas foliowy), witaminę A, E i beta-karoten. Dodatkowo ocet jabłkowy ma niewiele kalorii, zaledwie 3kcl na łyżkę stołową.
Jaki ocet wybrać?
Jeżeli chcesz używać octu do celów zdrowotnych najlepiej wybierz ocet organiczny, niefiltrowany i niepasteryzowany. Taki produkt jest mętny i ma ciemny osad na dnie butelki. Oferuje on również maksimum korzyści. Osad lub farfocle na dnie butelki z octem to tak zwana ”matka octowa”. Nie zmienia ona smaku ani właściwości octu, dlatego można ją zostawić w butelce i się nią nie przejmować. Będzie ona szczególnie przydatna dla osób, które wytwarzają domowy ocet. Przyspiesza ona bowiem fermentację. Jeżeli jednak zależy Ci na stosowaniu octu wyłącznie do celów kulinarnych czy domowych wystarcz, że kupisz ocet filtrowany, który też jest tańszy.
Właściwości lecznicze octu
Ocet jabłkowy ma wiele właściwości leczniczych. Przede wszystkim wykazuje działanie antybakteryjne, detoksykujące i przeciwzapalne. Wyrównuje również poziom pH w organizmie, dostarcza enzymów i reguluję poziom cukru we krwi. Dodatkowo jest naturalnym probiotykiem, gdyż zawiera pożyteczne dla organizmu bakterie. Dzięki temu wspiera odporność i pomaga w walce z infekcjami.
Pomaga w leczeniu alergii, zapalenia zatok, wysokiego poziom cholesterolu, bólu gardła, zapalenie stawów, niestrawność, schorzeń stawów czy refluksu żołądkowego. Ocet jabłkowy jest również znany z leczenia przewlekłych chorób skóry, takich jak trądzik czy grzybica gdy jest stosowany wewnętrznie lub zewnętrznie. Najlepszym sposobem na uzyskanie korzyści płynących z jego stosowani jest picie go z wodą.
Ocet jabłkowy i cukrzyca
Ocet jabłkowy świetnie sprawdza się w profilaktyce cukrzycy, ponieważ obniża poziom glukozy we krwi. Co więcej spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia do krwi oraz zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Nie zastąpi to jednak leków. Zdrowa dieta i ćwiczenia są zawsze zalecane dla osób z cukrzycą. Jeśli masz cukrzycę i przyjmujesz insulinę lub leki na receptę, powinieneś porozmawiać z lekarzem przed wypiciem octu jabłkowego
Wysoki poziom cukru we krwi, jeśli nie jest leczony, prowadzi do poważnych problemów zdrowotnych, które dotykają każdego narządu ciała. Tak więc, jeśli masz rodzinną historię cukrzycy, powinieneś rozważyć picie octu jabłkowego, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania
Ocet jabłkowy obniża cholesterol i wysokie ciśnienie
Ocet jabłkowy obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Dzieje się tak dzięki temu, że kontroluje on hormon odpowiedzialny za zwężanie i rozszerzanie naczyń krwionośnych. A gdy naczynia są rozluźnione, ciśnienie krwi nie wzrasta. Dodatkowo ocet zmniejsza ryzyko zawału czy udaru poprzez obniżanie poziom trójglicerydów, które powodują powstawanie płytki tłuszczowej wzdłuż tętnic.
Jeśli chodzi o ocet jabłkowy i cholesterol to wykazano, że pektyny zawarte w occie zmniejszają poziom LDL i zwiększa poziom HDL. Dodatkowo obecny w occie kwas chlorogenowy powstrzymuje utlenianie cholesterolu LDL, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko miażdżycy.
Ocet jabłkowy na trawienie i zaparcia
Kiedy po posiłku odczuwasz ból i dyskomfort, powinieneś zdawać sobie sprawę, że coś jest nie tak. Za dużo zjadłeś lub Twój układ pokarmowy nie działa prawidłowo. Picie octu jabłkowego pomaga pozbyć się zgagi, zmniejszyć wzdęcia i ogólnie poprawić trawienie. Ocet zwiększa bowiem produkcję enzymów i soków trawiennych. Prowadzi to do prawidłowego trawienia pokarmów i pomaga w niestrawności. Jeśli Twoim problemem są zaparcia i spowolniony metabolizm również dobrym pomysłem jest sięgnięcie po ocet z jabłek. Produkt ten zawiera pożyteczne bakterie, które regulują prace jelit i metabolizm.
Ocet – naturalny sposób na zgagę
Refluks i zgaga to dolegliwość spowodowana niedostateczną ilością kwasu w żołądku. Kiedy żołądek nie ma wystarczającej ilości kwasu, gwałtownie się burzy. Wylewa swoją zawartość w górę w kierunku przełyku, powodując zgagę , pieczenie, odbijanie się i nieprzyjemne rozpieranie w przełyku. Ocet jabłkowy stymuluje produkcję śliny i powoduje, że żołądek wytwarza odpowiednią ilość kwasu solnego. Kiedy poczujesz zgagę wypij szklankę wody z 1 łyżką octu.
Ocet jabłkowy zabija bakterie
Czy wiesz, że ocet jabłkowy zabija bakterie? Składnikiem, który jest w głównej mierze odpowiedzialny za jego właściwości antybakteryjne jest kwas octowy. Ocet był i nadal jest świetnym naturalnym sposobem na leczenie i zapobieganie infekcjom i przeziębieniom. Okłady i płukanki octowe działają dezyfekująco, dlatego przyspieszają gojenie ran, leczenie stanów zapalnych i grzybic.
Wykazano również, że ocet zapobiega wzrostowi i namnażaniu się bakterii E. coli, dlatego jest tak często stosowany jako konserwant żywności. Zapobiega też rozwojowi szkodliwych bakterii i grzybów w naszym przewodzie pokarmowym. Jest to ważne, ponieważ 80% naszego układu odpornościowego znajduje się w jelitach.
Ocet jako profilaktyka antynowotworowa
Ocet jabłkowy może zmniejszyć ryzyko raka i spowolnić wzrost komórek rakowych. Jest to pokarm alkalizujący, który przywraca równowagę zasadowo-kwasową naszego organizmu. Natomiast komórki rakowe rozwijają się właśnie w kwaśnym środowisku. Istnieje wiele przyczyn raka i ocet jabłkowy nie powinien zastępować leczenia osób, u których go już zdiagnozowano, ale może stanowić świetną profilaktykę.
Czy ocet jabłkowy to probiotyk?
Probiotyki to mikroorganizmy, często określane jako „pożyteczne bakterie”, które żyją w przewodzie pokarmowym i wykazują wiele korzyści dla ogólnego stanu zdrowia, a także dla konkretnych problemów zdrowotnych. Fermentowana żywność jest jednym ze źródeł tych pożytecznych bakterii. Podczas fermentacji bakterie żywią się cukrami i skrobią zawartą w żywności i dzięki temu się namnażają.
Niepasteryzowany i niefiltrowany ocet jabłkowy to naturalny probiotyk, gdyż zawiera matkę octową i żywe kolonie drożdżowe. Dzięki temu stymuluje wzrost flory bakteryjnej w jelitach , szczególnie szczepów z gatunku Lactobacillus i Bifidobacterium. Ocet ponadto korzystnie wpływa na równowagę mikrobiologiczną i ustabilizowanie metabolizmu, a co za tym idzie zapobiega biegunkom i zaparciom.
Jak stosować ocet na ból gardła?
Woda z octem jabłkowym to doskonała domowy specyfik na ból gardła. Wystarczy, że wymieszasz w szklance wody 1 łyżkę octu i miodu i będziesz płukał gardło kilka razy dziennie. Oba produkty działają antybakteryjnie, dlatego pomogą pozbyć się infekcji. Dodatkowo miód działa łagodząco i nawilżająco na błonę śluzową gardła. Ocet z jabłek to również sprawdzona metoda na nieprzyjemny zapach z ust. Aby zniwelować przykry aromat należy wypić szklankę wody z łyżką octu po posiłku.
Ocet jabłkowy na odchudzanie
To prawda, że ocet jabłkowy może mieć wpływ na odchudzanie dzięki usprawnieniu trawienia i zwiększeniu uczucia sytości. Nie należy jednak spodziewać się fantastycznych i natychmiastowych efektów. Odchudzanie to złożony proces, a za jago powodzenie odpowiada głównie zdrowa dieta, deficyt kaloryczny i aktywność fizyczna. Jeśli nie zmienisz nawyków, ocet nie zdziała cudów.
Kwas octowy i chlorogenowy ułatwiają metabolizm tłuszczów. Natomiast pektyny mobilizują enzymy trawienne, w efekcie czego rzadziej pojawia się uczucie głodu. Innymi słowy, picie łyżki octu jabłkowego kilka razy dziennie przed posiłkami wspomoże proces odchudzania, pod warunkiem prowadzenia zdrowego trybu życia. Pamiętaj, żeby ocet rozcieńczyć z wodą. Optymalne dawkowanie to 1 łyżka octu na 1 szklankę wody.
Jak pić ocet jabłkowy?
Ważne jest, aby przed spożyciem rozcieńczyć ocet jabłkowy. Dzięki temu nie podrażnisz sobie przełyku i gardła. Ogólnie zaleca się pić 1-2 łyżki (15-30 ml) octu dziennie, rozpuszczone w szklance wody. Miksturę należy przyjmować jeden lub dwa razy dziennie na czczo i przed posiłkami. Do wody z octem możesz dodać miodu, soku lub chłodnej herbaty. Napój najlepiej spożywać rano 10-15 minut przed śniadaniem lub 2 godziny po posiłku.
Moje osobiste wrażenia po piciu 1 łyżki octu dziennie przez około miesiąc to ładniejsza cera i włosy. Ponadto uregulowany metabolizm, lepsze trawienie, mniejsze łaknienie i utrata 0,5 kilograma. Nigdy nie miałam problemu z objadaniem się słodyczami, ale zauważyłam że ocet jeszcze bardziej obniżył mój apetyt na słodkie przekąski.
Ocet jabłkowy na skórę i włosy
Oprócz korzyści zdrowotnych, ocet jabłkowy może też poprawić wygląd skóry i włosów. Jest przydatny w łagodzeniu zmian skórnych, trądziku, łupieżu czy grzybicy. Pomaga przy oparzeniach słonecznych i łagodzi ugryzieniach i użądleniach owadów. Poprawia również wygląd i kondycję włosów, zmniejsza ich puszenie. Natomiast moczenie stóp w wodzie z octem przynosi ukojenie opuchniętym i przemęczonym stopom. Należy jednak pamiętać, że nie zaleca się nakładania octu jabłkowego na skórę czy włosy bez uprzedniego rozcieńczenia go w wodzie.
Ocet jabłkowy na trądzik
Ocet jabłkowy działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Dlatego może być stosowany wspomagająco przy leczeniu trądziku. Wpływa też na zmniejszenie porów i rzadsze powstawanie zaskórników. Aby przygotować tonik z octu wymieszaj go z wodą w proporcji 1:3. Przemywaj nim twarz raz lub dwa razy na dzień.
Octowa płukanka do włosów
Ocet jabłkowy można z powodzeniem stosować do pielęgnacji włosów. Wymieszaj 1 łyżkę octu jabłkowego z litrem wody. Płucz włosy 2 razy w tygodniu po uprzednim umyciu ich szamponem. Pozostaw przez chwilę płukankę na włosach. Następnie spłucz ciepłą wodą i nałóż ulubioną maskę lub odżywkę. Zabieg ten domyka łuski włosów i nadaje włosom piękny połysk, blask i gładkość. Dodatkowo ułatwia rozczesywanie i zapobiega nadmiernemu przetłuszczaniu włosów. Octowa płukanka do włosów może ten zapobiegać i likwidować łupież. Roztwór kwasu octowego wpływa na pH skóry głowy utrudniając rozwój drożdży – jednego z głównych czynników wywołujących schorzenia.
Zastosowanie octu jabłkowego w kuchni
Ocet jabłkowy doskonale sprawdzi się w kuchni. Ten wszechstronny produkt jest wykorzystywany do gotowania i pieczenia. Również jako składnik sosów, marynat, dressingów, zup oraz koktajli. Może być też używany jako naturalny konserwant do domowych przetworów i weków.
Aby przygotować marynatę z octu połącz 3/4 szklanki octu jabłkowego z 1/3 szklanki sosu sojowego. Dodaj do tego pokrojone 2 ząbki czosnku, pieprz, paprykę i ulubione zioła. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie marynuj potrawę przez minimum godzinę.
Ocet jabłkowy to składnik wielu dressingów do sałatek. Oprócz tego, że świetnie smakuje to zabezpiecza warzywa przed utratą witam, ponieważ jest doskonałym przeciwutleniaczem. W pojemniczku lub szklance połącz równe części oliwy i octu jabłkowego. Następnie dodaj 1 łyżkę musztardy oraz 1/2 łyżeczki miodu i dokładanie wymieszaj całość.
Przepis na ocet jabłkowy
Jabłka ze sprawdzonego źródła lub ekologiczne (ich ilość zależy od pojemności naczynia) umyj, pokrój na kawałki (razem z gniazdami nasiennymi). Następnie włóż do szerokiego, wyparzonego słoja. Na każdy kilogram jabłek dodaj 1 litr przegotowanej wody i 100g cukru. Pozostaw 5-10 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi. W następny kroku naczynie przykryj gazą i odstaw na 10-14 dni w ciemne i ciepłe miejsca. Ważne, aby jabłka znajdowały się pod wodą, w innym wypadku mogą spleśnieć. Płyn mieszaj drewnianą łyżką 1-2 razy dziennie.
Pierwszy etap dobiega końca gdy jabłka zbrązowieją, opadną na dno naczynia i przestanie się wytwarzać piana Przefiltruj płyn przez gazę, wlej ponownie do umytego naczynia i zostaw ocet, aby się sklarował i dojrzał. Po skończonej fermentacji (ok. półtora miesiąca) rozlej do butelek. Po upływie tego czasu będziesz mógł stosować ocet jabłkowy domowej roboty do celów dietetycznych i leczniczych.
Podsumowanie
Podsumowując, warto włączyć ocet jabłkowy do swojej diety i codziennej rutyny. Ludzie używali go od wieków w kuchni i medycynie, a jego popularność w dzisiejszych czasach nie słabnie. Jest niskokaloryczny, smaczny, podkreśla smak potraw i ma wiele właściwości zdrowotnych. Posiada również wiele innych zastosowań niezwiązanych ze zdrowiem, w tym jako naturalna odżywka do włosów, produkt do pielęgnacji skóry lub środek czyszczący. Jest jednak kilka przeciwwskazań do stosowania octu. Są to schorzenia takie jak: wrzody, przepuklina przełyku, nadżerki przełyku, choroby nerek lub niski poziom potasu. Aby mieć pewność czy ocet jabłkowy jest dla Ciebie bezpieczny, porozmawiaj ze swoim lekarzem.
Źródła:
- http://www.ijpacr.com/files/18-4-18/08.pdf
- https://www.healthline.com/nutrition/6-proven-health-benefits-of-apple-cider-vinegar
- https://edition.cnn.com/2021/03/10/health/benefits-of-apple-cider-vinegar-wellness/index.html
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16611381/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2405457719301263
- https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1271/bbb.90231
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464618300483
- https://www.diabetesselfmanagement.com/blog/apple-cider-vinegar-and-diabetes/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28292654/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29224370/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4191858/
- https://biotechnologia.pl/informacje/wplyw-jablek-na-profilaktyke-nowotworowa,16510